Pierce Brosnan
Pierce Brosnan
  • Gerçek İsmi:  Pierce Brendan Brosnan
  • Mesleği:  Aktör, Yapımcı, Müzisyen
  • Doğum Yeri:  Navan, Co. Meath, İrlanda
  • Doğum Tarihi:  16.05.1953 (64 yıl önce)
  • Burcu:  Boğa
  • Boyu:  1.87 m

Pierce Brendan Brosnan (d. 19 Mayıs 1953), İrlandalı sinema oyuncusu. Özellikle James Bond karakterini oynamasıyla tanınırdı.Boyu 1.88 m'dir.
Pierce Brosnan, 16 Mayıs 1953´te İrlanda´nın County Meath Navan şehrinde dünyaya geldi. 1964 yılında ailesiyle beraber Londra´ya taşındı. Burada gördüğü ilk filmlerden biri "Goldfinger"dı. Çalışmaya, genç yaşta bir sirkte alev yutan adam olarak başladı. Okulu bıraktıktan sonra reklam yıldızı oldu. Daha sonra, akşamları tiyatro grubunda faaliyet gösteren bir arkadaşı sayesinde oyunculukla tanıştı. İşini bırakarak oyunculuk kariyerinin başlangıcı olarak kabul edilebilecek Londra'daki Drama Merkezi'ne girdi ve burada 3 yıl eğitim gördü. Bu eğitiminin ardından 1.88 m boyundaki oyuncu taksi şoförlüğü ve reklam oyunculuğunu bırakıp "full time" oyunculuk yapmaya başladı.
Genç ve yakışıklı aktör Brosnan'ın teatral çıkışı, oyun yazarı Tennessee Williams'ın onu İngiliz yapımı "Red Devil Battery Sign"da McCabe'i canlandırması için seçmesiyle gerçekleşti. Londra Drama Merkezi'ndeki çalışmalarından 4 yıl sonra sahneden ayrılarak, ilk filmi "The Long Good Friday"de rol aldı.
Amerika, oyuncuyu ilk kez "The Manions of America" adlı dizi filmde Rory O'Manion olarak tanıdı. Burada canlandırdığı karakter bir İrlanda göçmeninin 19. yüzyıl Amerikası'ndaki yükselişini anlatıyordu. Bu başarılı çıkış, Brosnan'ın yıllarca popüler bir dedektif dizisi olarak. ekranlara gelen "Remington Steele"de de başrol almasının yolunu açtı. Sinema aktörlüğüne geçişi kolay olmadı; ancak düzenli olarak dizilerde ve TV filmlerinde oynama şansı buldu. Remington Steele'in ratingleri alt üst etmesi televizyon için Brosnan'ın hep popüler kalmasını sağladı. Brosnan, Remington Steele'in çekimleri için, eşi ve çocuklarıyla California'ya taşınmıştı. Dizi son derece başarılı bir şekilde, 4 sezondan fazla 92 bölüm olarak ekranlara geldi. Bu, Pierce'ı bir anda Amerika'nın baş aktörü yaptı.
Pierce, bir aktör olarak adını daha çok dizi filmler, tanıtım filmleri, kablolu yayın sinemaları ve televizyon reklamı ile duyurmuştu. Ancak 1984 yılı başında Pierce'ın, Roger Moore'dan sonraki James Bond olarak rol alabileceği dedikoduları yayılmaya başladı. 1986 yılında kendisine bu teklif götürüldü. Ama dizi sözleşmesi nedeniyle teklifi geri çevirmek zorunda kaldı. Haziran 1994'te Londra'da Pierce Brosnan büyük bir basın toplantısı ile beşinci 007 olarak açıklandı. Popüleritesini çevirdiği ilk Bond filmi olan Altın Göz ile yeniledi. Onu takip eden blockbuster filmleri olan Yarın Asla Ölmez ve Dünya Yetmez ile de yeni filmlerine kapı açtı. Son olarak rol aldığı Başka Gün Öl filminde ise başrolleri Oscar Ödüllü sanatçılar Halle Berry ve Judi Dench ile paylaştı.
Oynadığı Bond ve Steele rollerinin yanısıra, Pierce'ın çok değişik alanlarda, geniş bir film ve televizyon kariyer geçmişi var; arkeologdan katile kadar birçok farklı rol üstlendi, Chris Columbus'un komedi filmlerinden Merchant Ivory'nin dramalarına kadar... Aynı zamanda yönetmen John McTiernan'ın ilk nitelikli filmi olan "Nomads"da da oynadı. Nancy Astor'un prodüksiyonunu üstlendiği BBC Masterpiece Tiyatrosu'nda Robert Gould Shaw'u canlandırmasıyla 1984 yılında Altın Küre Ödülü'ne layık görüldü. 1996'da "Altın Göz", filmindeki James Bond rolü ile Aksiyon Filmlerinin En iyi Aktörü olarak Blockbuster Ödülü'nü aldı.
Brosnan iyi bir oyuncu olduğunu her türden rolü kabul ederek ve başarı ile canlandırarak kanıtladı. The Mirror has Two Faces, Mrs. Doubtfire ve Çılgın Marslılar gibi komedi filmlerinin yanında aksiyon ve gerilim filmlerinde de adını duyurdu. Bruce Beresford´un yönettiği drama filmi olan Mr. Johnson, Michael Caine ile paylaştığı The Fourth Protocol, bir bilim kurgu gerilim filmi olan Lawnmower Man ve Nicholas Myer´ın yönettiği The Deceivers rol aldığı diğer filmlerine örneklerdir.
Pierce Brosnan Filmografi
Film Adı Yılı Tür Görev IMDB Oy
I.T. 2016 Suç Oyuncu 5,4 29
No Escape
Kaçış Yok
2015 Aksiyon Oyuncu 6,8 454
Survivor
Ölümcül Takip
2015 Aksiyon Oyuncu 5,6 175
Some Kind Of Beautiful
İki Aşk Arasında
2014 Romantik Oyuncu 5,7 42
The November Man
Hedefteki Adam
2014 Aksiyon Oyuncu 6,3 261
A Long Way Down
Düşerken
2014 Komedi Oyuncu 6,4 45
Love Punch 2013 Komedi Oyuncu 5,7 10
I Don't Know How She Does It
Mucizeyi Kadınlar Yaratır
2011 Komedi Oyuncu 4,9 29
Salvation Boulevard
Kurtuluş Bulvarı
2011 Aksiyon Oyuncu 5,3 5
Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief
Percy Jackson & Olimposlular: Şimşek Hırsızı
2010 Fantastik Oyuncu 5,9 1373
Remember Me
Beni Unutma
2010 Romantik Oyuncu 7,2 257
The Greatest
En İyisi
2009 Dram Oyuncu 6,7 3
Mamma Mia 2008 Komedi Oyuncu 6,3 54
Butterfly on a Wheel
İhanetin Bedeli
2007 Suç Oyuncu 6,7 26
Married Life
Aşk Kurbanları
2007 Suç Oyuncu 6,3 1
After the Sunset
Gün Batarken
2004 Aksiyon Oyuncu 6,3 12
Die Another Day
James Bond: Başka Bir Gün Öl
2002 Aksiyon Oyuncu 6,1 112
The Tailor of Panama
Panama Terzisi
2001 Gerilim Oyuncu 6,1 19
The Thomas Crown Affair
İkili Oyun
1999 Romantik Oyuncu 6,8 12
The World Is Not Enough
James Bond: Dünya Yetmez
1999 Aksiyon Oyuncu 6,4 104
Tomorrow Never Dies
James Bond: Yarın Asla Ölmez
1997 Aksiyon Oyuncu 6,5 76
Dante's Peak
Dante Yanardağı
1997 Aksiyon Oyuncu 5,8 36
Mars Attacks!
Çılgın Marslılar
1996 Komedi Oyuncu 6,3 70
GoldenEye
James Bond: Altın Göz
1995 Aksiyon Oyuncu 7,2 92
Mrs. Doubtfire
Müthiş Dadı
1993 Aile Oyuncu 6,9 105
E-Posta Bilgilendirme
E-posta adresinizi girerek son yüklenen filmleri güncel olarak takip edebilirsiniz. (Aktivasyon Onayı Gereklidir.)