Harrison Ford
Harrison Ford
  • Mesleği:  Aktör, Yapımcı, Müzisyen
  • Doğum Yeri:  Chicago, Illinois, ABD
  • Doğum Tarihi:  12.07.1942 (75 yıl önce)
  • Burcu:  Yengeç
  • Boyu:  1.85 m

Harrison Ford (doğum:13 Temmuz 1942), Akademi Ödülü ve BAFTA Ödülü adayı, Altın Küre ödülü kazanmış Amerikalı sinema oyuncusudur. En çok orijinal Yıldız Savaşları üçlemesindeki esprili uzay pilotu Han Solo ve Indiana Jones serisinde canlandırdığı maceracı, azimli arkeolog, Indiana Jones rolleri ile tanınır. Ayrıca Ridley Scott'un 1982 tarihli kült bilim-kurgu filmi Bıçak Sırtı, Andrew Davis'in efsane TV dizisi The Fugitive'den uyarladığı Kaçak filmi ve yine yüksek gişe hasılatı kazanmış Air Force One, Tanık, Presumed Innocent ve Gizli Gerçekler gibi filmlerde rol almıştır. Gişeyi altüst eden the Extra-Terrestrial'daki küçük rolü filmin son kurgusunda silinmiştir.
1997 yılında Empire sinema dergisinin düzenlediği "Tüm Zamanların En Büyük 100 Film Yıldızı" listeisnde 1 numaraya oturmuştur. Eylül 2006'da, Ford'un rol aldığı filmlerin gişe hasılatı ABD'de yaklaşık olarak 3.1 milyar $, dünya çapında ise 6 milyar $ civarındadır. Bu rakamlar Harrison Ford'u, Tom Hanks'in ardından tüm zamanların en fazla gişe yapan 2. aktörü konumuna getirmiştir. Yine Empire dergisinin yaptığı "Tüm Zamanların En Seksi 100 Film Yıldızı" listesinde 15. sırada yer aldı. 1998 yılında "People" dergisi tarafından yaşayan en seksi adam şeçildi.
Harrison Ford Filmografi
Film Adı Yılı Tür Görev IMDB Oy
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
Yıldız Savaşları: Bölüm 7 - Güç Uyanıyor
2015 Bilim Kurgu Oyuncu 8,2 901
The Age of Adaline
Ölümsüz Aşk
2015 Romantik Oyuncu 7,2 777
The Expendables 3
Cehennem Melekleri 3
2014 Aksiyon Oyuncu 6,1 2703
Anchorman 2: The Legend Continues
Çılgın Haber Ekibi
2013 Komedi Oyuncu 6,3 130
Ender's Game
Uzay Oyunları
2013 Bilim Kurgu Oyuncu 6,7 302
42 2013 Biyografi Oyuncu 7,5 32
Paranoia
Paranoya
2013 Dram Oyuncu 5,7 88
Cowboys & Aliens
Kovboylar ve Uzaylılar
2011 Bilim Kurgu Oyuncu 6,0 94
Extraordinary Measures
Sınırda Yaşayanlar
2010 Dram Oyuncu 6,5 9
Morning Glory
Sabah Neşesi
2010 Komedi Oyuncu 6,5 69
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı
2008 Aksiyon Oyuncu 6,2 354
Hollywood Homicide
Hollywood Polisleri
2003 Aksiyon Oyuncu 5,3 22
What Lies Beneath
Gizli Gerçek
2000 Gerilim Oyuncu 6,6 26
The Devil's Own
Sessiz Düşman
1997 Suç Oyuncu 6,1 23
Air Force One
Hava Kuvvetleri Bir
1997 Aksiyon Oyuncu 6,4 51
Clear and Present Danger
Açık Tehlike
1994 Aksiyon Oyuncu 6,9 15
Patriot Games
Tehlikeli Oyunlar
1992 Aksiyon Oyuncu 6,9 9
Indiana Jones and the Last Crusade
Indiana Jones: Son Macera
1989 Aksiyon Oyuncu 8,3 236
Witness
Tanık
1985 Gerilim Oyuncu 7,4 23
Indiana Jones and the Temple of Doom
Indiana Jones ve Lanetli Tapınak
1984 Aksiyon Oyuncu 7,6 97
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
Yıldız Savaşları Bölüm 6: Jedi'ın Dönüşü
1983 Bilim Kurgu Oyuncu 8,4 1893
Blade Runner
Bıçak Sırtı
1982 Bilim Kurgu Oyuncu 8,2 97
Raiders of the Lost Ark
Indiana Jones Kutsal Hazine Avcıları
1981 Aksiyon Oyuncu 8,5 168
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
Yıldız Savaşları Bölüm 5: İmparatorun Dönüşü
1980 Bilim Kurgu Oyuncu 8,8 1529
Star Wars
Yıldız Savaşları Bölüm 4: Yeni Bir Umut
1977 Bilim Kurgu Oyuncu 8,7 1102
E-Posta Bilgilendirme
E-posta adresinizi girerek son yüklenen filmleri güncel olarak takip edebilirsiniz. (Aktivasyon Onayı Gereklidir.)